Saturday, September 11, 2010

.: Terima Kasih Wahai SahabatKu :.

((Ini adalah nukilan seseorg))

Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa,
Kecuali diri sendiri.. Tetapi Dalam kita bersendirian,kita beruntung kerana,
Mempunyai seorang sahabat yang memahami kita. Sebagaimana kita Mengharapakan keiklasan dan kejujuran Seorang sahabat,begitulah juga dia.
Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.

Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya. Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati. Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya..?
Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa..tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya. Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan. Harapan dan impian juga kita luahkan.
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga Kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yg ingin dikongsi bersama kita. Pernah kah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya,rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.

Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah? Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah.?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan? Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita.. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat Kerana dia juga seorang manusia,
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat.. Sebagai kekuatan
Jadilah kita sahabatnya itu. Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yg kita sangkakan.

Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan..
Kita tidak tahu. Tetapi.jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita
akan tahu..

RENUNGILAH...

HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA

~ sahabatku ~

-----------------------------------------------------

dulu aku mungkin salah menilai erti persahabatan kita..aku terlalu hmm..maafkan aku sahabat..kini aku tahu tanpa kau disisi, aku sudah tidak keruan..aku sangat memerlukan kau wahai sahabat..kau lah tempat aku meluahkan isi hatiku..tempat aku mendapatkan nasihat dikala aku memerlukan..disaat aku memerlukan seseorang disisi aku..sahabat, aku sangat menyanyangi kau..aku harap kau tahu pasal ni..tapi sekarang segalanya telah berubah..akulah penyebab semua ini terjadi..maafkan aku sahabat..aku mungkin bukanlah sahabat terbaik kau..tapi aku ingin kau tahu..kau lah sahabat terbaik ku..sahabat, aku sangat terluka di saat semua ini berlaku..aku kecewa dengan diri sendiri..aku tak mampu menjadi sahabatmu..aku tak layak jadi sahabatmu..aku tak layak.. :( tetapi pada ku kau lah sahabat dunia akhiratku..walaupun selepas ini kita tak mungkin jadi seperti sebelum ini..tak mengapalah..mungkin ini lah hukuman yang aku kena terima seadanya..terima kasih sahabat..aku tak mampu nak meneruskan penulisan ini..ia sangat melukakan aku..aku sudah tak mampu nak ubati lagi..aku terima segala yang berlaku..aku bukanlah sahabat baikmu..aku bukanlah keutamaan mu..aku hanyalah insan yang banyak buat salah padamu..maafkan aku..maafkan aku sahabat..aku sangat merindui kau..aku teringin bergelak ketawa bersama..berkongsi cerita suka duka bersama..keluar berjalan-jalan bersama..berkongsi pendapat bersama..aku inginkan semua itu kembali..ya Allah, aku tak mampu memikul perasaan bersalah yang membelenggu diri ini..aku memerlukan ketenanagan dariMU..Ya Allah KAU lindungilah sahabatku dari semua perkara..peliharalah dia dari segala keburukan..aminn..

sahabat, aku sangat sayang kau..aku sudah tidak tahu bagaimana untuk aku bersemuka denganmu..aku sekarang ingin kuat sahabat..aku sudah tidak mahu menjadi seperti aku yang dulu..aku rasa baik kita berjauhan..mungkin itu penyelesaiannya..kerana sekarang walaupun kita berhampiran tapi sebenarnya kita jauh sangat..aku dah tak mampu lagi sahabat..aku tak mampu..aku rasakan baik aku jauh darimu..kau sekarang sudah ada penganti aku yang lebih baik dari diriku..kau mungkin sudah tidak memerlukan aku di sisi mu..kau dah tidak memerlukan nasihat dari aku..kau dah tak perlu nak dengar aku meluahkan perasaan aku pasal apa yang terjadi pada aku..kau juga tak perlu lagi nak amik tau pasal aku lagi..biarlah aku sendiri sahabat..kata-kata ini mungkin menyebabkan kau berjauh hati..aku pun sebenarnya berjauh hati dengan mu sahabat..hati aku sudah tidk dapt menanggung lagi penderitaan hati ini..sudah tidak mampu..maafkan aku sahabat..aku cuba untuk tidak memikirkan ini..tapi makin aku cuba melupakan makin kuat ia menghantui aku sahabat..aku rasa aku sudah tidak dapat bertahan..maafkan aku..biarlah aku yang mengalah..biarlah aku yang sakit sendiri..biarlah aku sendiri..sahabat, kau baik-baiklah..jaga diri..kalau kau rasa aku hanyalah perosak keadaan..buanglah aku dari kotak fikiranmu..buangkanlah kenangan kita bersama..buangkanlah semua nya..mungkin kau akan lebih gembira selepas buangkan semuanya berkaitan aku..tapi aku akan kenang kenangan kita bersama..sahabat, sampai sini saja aku mampu..kalau aku teruskan..aku mungkin akan lagi parah..aku rindu kau..aku sayang kau..aku sakit sahabat..aku sangat tenat sekarang..maafkan aku..harap kau baik-baik saja..insyaAllah jaga diri ya sahabat..

dari sahabatmu,
aku

-----------------------------------------------------

Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Orang yang menunjukkan kebaikkan kepada anda adalah sahabat yang baik. Dan orang yang menunjukkan kesalahan anda adalah sahabat yang paling baik. (Hukama)

No comments:

Post a Comment